Logo

Kuchnia ze spiżarnią - czy tego pragnie idealna pani domu?

Jednym z fundamentalnych pytań, które powoli zaczynają zadawać sobie inwestorzy jest zasadność posiadania już niemal wszechobecnej spiżarni. Przez lata stała się ona elementem standardowym, obecnym w niemal każdym projekcie domu. Tymczasem jej powierzchnię w większości budynków można by zostawić otwartą, nie zmniejszając wcale wielkości przestrzeni magazynowej dostępnej w kuchni. Jakie są zatem argumenty za i przeciw posiadania takiego kuchennego schowka? Nie mamy naturalnie zamiaru zachęcać nikogo do rezygnacji ze spiżarni. Jeżeli podjęliście decyzję, że w idealnej kuchni potrzebujecie posiadać takie pomieszczenie - jest to jak najbardziej praktyczne rozwiązanie. Chcemy jednak włożyć kij w mrowisko i pokazać planującym swoje wymarzone gniazdko, z czego rezygnują decydując się na wydzielenie z kuchni fragmentu przestrzeni. W tym celu prezentujemy wnętrze domu Bagatela 4G w dwóch wariantach - ze spiżarnią i bez. Zapraszamy też do dyskusji na ten temat na naszym forum.
 

Tradycyjnie zakorzeniona

Zacznijmy od rozprawienia się z mitami na temat spiżarni i pozwólmy wyklarować się prawdziwym korzyściom, jakie dzięki niej uzyskujemy.

  1. Spiżarnia to więcej miejsca w kuchni. Stwierdzenie, że spiżarnia zwiększa przestrzeń przechowywania, jest niemal całkowicie błędne. W praktyce, w kuchni standardowej wielkości (8-15m2), ściana spiżarni jest stosunkowo krótka i przedzielenie jej dodatkowo drzwiami pozwoli co najwyżej na zamontowanie na niej obrazka. Zostajemy więc z podobną ilością miejsca na szafki, jednak ze sztywno wykreślonym podziałem i z potrzebą pozostawienia miejsca na otwarcie drzwi.
  2. Spiżarnia podnosi koszt budowy. Cena drzwi i konstrukcji ścianki działowej nie musi być wysoka, a alternatywne zagospodarowanie podobnej powierzchni zabudową kuchenną (zwykle wyższej jakości, niż miałoby to miejsce w spiżarni) potrafi osiągnąć niemal dowolną cenę. Wszystko zależy od naszych potrzeb, projektanta oraz umiejętności negocjacji… Przede wszystkim z samym sobą :)
  3. Spiżarnia służy do przechowywania żywności w specyficznych warunkach. Oczywiście, odpowiednia temperatura czy brak światła może korzystnie wpływać na przedłużenie pożądanego stanu naszych przetworów czy idealnej nieświeżości zalewy do ogórków. Ale jak dalej napiszemy, nie jest to jedyny argument za posiadaniem wydzielonego pomieszczenia na spiżarnię.
Wizualizacja kuchni w domu Bagatela 4G w wariancie ze spiżarnią
wiz. 1 - Bagatela 4G ze spiżarnią;Kuchnia zachowuje wszystkie walory funkcjonalne, jednak przestrzeń magazynowa została niemal całkowicie przeniesiona do spiżarni.

 

Dlaczego wybieramy kuchnię ze spiżarnią?

Niewątpliwym plusem, który możemy uzyskać jest . To miejsce, które o wiele więcej wybacza bałaganiarzom (co dotyczy wielu z nas!). Po prostu zamykamy nieporządek w innym pomieszczaniu, które jest do tego przystosowane. Ale nawet uporządkowanym taki sposób przechowywania pozwoli na większy komfort w docieraniu do wielu przeróżnych przetworów i maszyn kuchennych, które można w spiżarni poustawiać na otwartych szafkach i ogarnąć jednym spojrzeniem. Wystarczy otworzyć jedne drzwi, podczas gdy w szafkach mamy ich całe mrowie. Trochę mniejsze wrażenie robi też np. mop stojący w spiżarni, niż schowany za efektownym frontem kuchennym.

Na koniec zajmijmy się w końcu tym, co najważniejsze dla urodzonych z kucharską smykałką - pewne warunki przechowywania mogą zostać spełnione tylko w spiżarni. Mowa tu przede wszystkim o stabilnych warunkach cieplnych, świetlnych i stanie powietrza. Pomieszczenie jest z zasady bardziej odizolowane od warunków zewnętrznych (przede wszystkim światła). Jeśli projektant przypilnował dodatkowo, by nie znajdowało się ono w okolicy przewodów grzewczych czy kominka, to powinniśmy być w stanie uzyskać wewnątrz spiżarni temperaturę o kilka stopni niższą, niż w kuchni (latem nie będzie ona tak dynamicznie rosnąć pod wpływem światła).

Faktem jest również, że spiżarnia stanowi w pewnym sensie element prestiżowy. Kuchnia w nią wyposażona, podobnie jak kuchnia z wyspą, to coś czym można się pochwalić. Niby nie jest to najważniejszy powód, a jednak liczy się on przy podejmowaniu decyzji.

 

Przejrzysta i otwarta - kuchnia ze spiżarnią

 

Planowanie stref w kuchni

Planując kuchnię, bierzemy pod uwagę funkcjonalne powiązania pomiędzy jej strefami. Te ostatnie odzwierciedlają najczęściej wykonywane w kuchni czynności (oczywiście związane z przygotowywaniem posiłków)

Najpierw wyciągamy jedzenie z lodówki/szafek, część produktów od razu przygotowujemy, część z nich w trakcie tego procesu myjemy. Następnie przygotowujemy je do obróbki cieplnej - po tej czynności wędrują na talerze, do piekarnika bądź na płytę grzewczą/palnik. Ostatecznie układamy je w naczyniach i przygotowujemy do podania. Układ ten często nazywany jest “trójkątem kuchennym”, bądź ”L-kuchennym” - ze względu na fakt, że w małej kuchni najłatwiej uzyskać wygodne blaty wzdłuż dwóch ścian kuchni. Więcej o planowaniu przestrzeni roboczej w kuchni tutaj.

 

Skoro więc posiadanie spiżarni nie jest droższe, a zapewnia tyle plusów, o co tyle szumu? Może jest to po prostu rozwiązanie optymalne? Wszystko zależy od naszych potrzeb – i od tego, co chcemy uzyskać.

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na funkcjonalność samej kuchni. Niejeden z nas mieszkał kiedyś w mieszkaniu i poznał smak wiecznego niedoboru blatów. Znamienna dla mniejszych kuchni jest również ograniczona możliwość lokalizacji lodówki – w kuchni ściśniętej zazwyczaj musimy umiejscowić ją na brzegu zabudowy, żeby wyjęte z
niej produkty przenieść od razu na blat kuchenny i dalej przez zlew na kolejny blat, by wreszcie skończyły na palniku/w piekarniku. Układ ten można rozwiązać zgoła inaczej, posiadając miejsce na wysokie szafki do przechowywania. W ciągu takich szafek umieścimy wygodnie zarówno lodówkę, jak i piekarnik i inne urządzenia, zachowując ich dostępność i estetykę. Proporcję wysokiej zabudowy do niższych blatów możemy określić dowolnie – ciągów kuchennych nie przedzielają nam żadne ściany.
Nie można już dłużej przemilczać wspomnianej wcześniej estetyki. Kuchnię otwartą i przestrzenną, zwłaszcza jeżeli jest dobrze doświetlona, po prostu łatwiej jest urządzić ładnie i harmonijnie. Nie trzeba niczego wciskać.

 Wizualizacja kuchni domu Bagatela 4G w wariancie bez spiżarni.

wiz. 2 Bagatela 4G bez spiżarni. Zwarta zabudowa kuchenna z lewej strony kuchni pozwala na dowolne umiejscowienie i wielkość piekarnika czy lodówki. Jednocześnie zapewnia porównywalną ilość przestrzeni magazynowej w porównaniu ze spiżarnią.

 

 

Werdykt

Jak zatem zdecydować? Trzeba postawić sprawę jasno - każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy i w ograniczonych warunkach nie zawsze uda się całkowicie wyeliminować te ostatnie. Trzeba się również odnieść do własnych doświadczeń oraz dopasować rozumowanie do konkretnego projektu - sprawdź projekty domów z kuchnią otwartą z naszej kolekcji. Jednak w każdym przypadku decydujemy pomiędzy komfortem przechowywania w spiżarni a komfortem długich blatów i zwartej zabudowy kuchennej. Pomiędzy ukrywaniem bałaganu i łatwym dostępem do przetworów a bardziej przestronną kuchnią. Kiedy już podejmiemy decyzję, pamiętajmy jednak o jednym - jakkolwiek nie wyglądałaby nasza kuchnia, zawsze da się skorygować jej braki - czy to za pomocą inteligentnych wynalazków, czy to przemyślanego planowania, a nawet dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu innych pomieszczeń. To ważne - bo nawet jeśli nie uda nam się wcisnąć w zabudowę wielkiej lodówki z kostkarką pamiętajmy, że kuchnia jest udana gdy wynosimy z niej przepyszne posiłki. A do tego starczy nawet mała kuchnia w mieszkaniu :)


Poniżej kilka inspiracji, czym najczęściej zastępowana jest spiżarnia w domu:
 

szafy wnękowe - nie zapewniają funkcjonalności spiżarni, jednak zwykle pozwalają na tak elastyczną konfigurację półek, by zmieścić wszystko, czego potrzebujemy w sposób najbardziej optymalny;

spiżarnia w garażu - jeżeli garaż jest przestronny lub nie przechowujemy w nim przesadnie wielu narzędzi, rowerów itd. - może on stanowić przestrzeń niemal równie dobrze przystosowaną do przechowywania długoterminowo jedzenia i przetworów, jak spiżarnia. Minusem jest oczywiście lokalizacja i… czystość.

piwnica - najmniej dostępne z powyższych, jednak zapewnia najlepsze możliwości przechowywania; temperatura piwnicy jest zwykle idealna dla wszelkiego rodzaju przetworów, a także warzyw i owoców;

 
Masz coś do dodania na temat kuchni z lub bez spiżarni? Zajrzyj na forum!

Zapraszamy też do oglądania 
projektów domów z kuchnią otwartą z naszej kolekcji
 

Przydomowa oczyszczalnia ścieków: jak działa?
Blog
17 Listopad 2022
Większość domów jednorodzinnych jest podłączona do sieci kanalizacyjnej, która odprowadza wytwarzane przez domowników ścieki do najbliższej oczyszczalni. Inne gospodarstwa domowe korzystają z
15 Listopad 2022
[artykuł partnera] Budynki, w których mieszkamy powinny być nie tylko funkcjonalne, ale też trwałe i estetyczne. Potrzebujemy do  tego niezawodnych produktów, które będą na
04 Listopad 2022
Choć oczywiście życzymy braku problemów na drodze do budowy własnego domu, to niestety - proces bywa skomplikowany.  Zobacz, jakie usługi oferujemy naszym bezpośrednim klientom. 
Dachówka czy blachodachówka – co wybrać?
Blog
25 Październik 2022
Budowa domu jednorodzinnego nierozerwalnie jest związana z podejmowaniem decyzji i dokonywaniem mniej i bardziej istotnych wyborów, które mogą zaważyć zarówno na estetyce, jak i na funkcjonaln
Dodaj jeszcze jeden projekt do porównania. (Możesz porównać do 4 produktów)
wyczyść